Search

MICȘORARE DE STOMAC

Chirurgia bariatrică

Chirurgia bariatrică, cunoscută și sub numele de chirurgie pentru pierderea în greutate, include o varietate de proceduri efectuate pentru a ajuta oamenii să piardă excesul de greutate și să trateze sau să reducă riscurile de afecțiuni legate de obezitate, cum ar fi diabetul de tip 2, hipertensiunea arterială, bolile de inimă și accidentele vasculare cerebrale, ficatul gras, apneea de somn etc.

Ce este obezitatea?

Obezitatea este la un nivel care amenință sănătatea persoanei și afectează procesul de viață. Obezitatea este o boală care apare ca urmare a acumulării excesive de grăsime în organism și trebuie tratată. Obezitatea apare atunci când cantitatea de energie preluată din alimente depășește cantitatea de energie consumată prin metabolism și activitate fizică.

IMC >40 kg/m2 sau

IMC >35 kg/m2 cu o boală suplimentară

(diabet de tip 2, hipertensiune, apnee în somn, hiperlipidemie)

 

  • Riscul chirurgiei este acceptabil
  • Eșecul tratamentelor non-chirurgicale
  • Stabilitate psihiatrică, absența dependenței de alcool și droguri
  • Pacientul să fie bine motivat, să cunoască intervenția și consecințele acesteia
  • Absența tulburărilor psihotice și depresive necontrolate
  • Sprijin complet din partea familiei și a mediului social. 
Pe lângă pierderea în greutate, chirurgia bariatrică determină, de asemenea, îmbunătățirea comorbidităților, cum ar fi diabetul de tip 2, hipertensiunea arterială, apneea obstructivă de somn și hiperlipidemia, în cazul unui număr semnificativ de pacienți. Aceste comorbidități și afecțiuni cauzate de obezitatea centrală determină sindromul metabolic. Această ameliorare este observată mai mult în cazul operațiilor restrictive și de reducere a absorbției, în comparație cu operațiile doar restrictive. Se crede că mecanismul care stă la baza acestei îmbunătățiri este reprezentat de modificări ale hormonilor intestinali care controlează producția și acțiunea insulinei, pe lângă pierderea în greutate și restricția aportului alimentar.

Insulina este un hormon, o substanță chimică, ce menține sub control glicemia. În chirurgia metabolică, o parte a stomacului este îndepărtată și conexiunea acestuia cu intestinul subțire este rearanjată. Această operație determină modificări ale diverșilor hormoni derivați din intestin, care controlează secreția și acțiunea insulinei. Chirurgia metabolică îmbunătățește diabetul de tip 2, ca urmare a mai multor factori. Unii dintre aceștia sunt: creșterea nivelului de incretină, scăderea antiincretinelor, scăderea nivelului de grelină, creșterea activității leptinei, golirea rapidă a stomacului, restricția calorică și pierderea în greutate.
  • Bypass gastric RNY
  • Mini Bypass Gastric
  • Gastrectomia cu manșon
  • Diversiune Biliopancreatică ± Comutație Duodenală
  • Banda Gastrică Reglabilă (AGB)
  • Balon Gastric
  • Bipartiție de Tranzi̇t
Pentru a înțelege mai bine rezultatele acestor operații și opțiunile de tratament, este mai ușor de înțeles clasificarea operațiilor efectuate în următoarele tipuri:
 
a) Reoperații după operații de bandaj gastric
b) Reoperații după „operații fără bandă gastrică”, pe care le clasificăm, de asemenea, ca: 
 
1.  Urgențe
2. Operații de conducere inversă, retroactivă (reversal) 
3. Conversia (conversii) 
4. Revizuiri

Complicațiile, cum ar fi deplasarea benzii, dilatarea posh-ului, trebuie corectate prin înlocuirea laparascopică a benzii sau, dacă creșterea în greutate a pacientului cu bandă este insuficientă de la început, trebuie să se apeleze la o altă operație.




Creșterea numărului de operații de obezitate a adus și numeroasele reoperații ale intervențiilor bariatrice nereușite. Motivele și tipurile acestor operații sunt diverse și necesită identificare. Complicațiile operațiilor de obezitate morbidă pot fi cercetate ca fiind din perioada timpurie sau din perioada târzie și complicații majore/ minore. Chirurgia reoperatorie este un domeniu complicat, dar în plină expansiune în chirurgia obezității. Motivele pentru reoperare sunt diverse, în funcție de prima operație de obezitate. În plus, fiecare reoperație poate prezenta și clasifica rezultatele sale ca fiind „succesul” sau „complicația” operației primare. 


Calificările pentru intervenții chirurgicale bariatrice repetate și de revizuire ar trebui să se bazeze pe o analiză amănunțită a pacientului, pe tratamentul bariatric actual, inclusiv pe pierderea în greutate și pe posibilele complicații ale procedurii primare.



Decizia finală cu privire la momentul și tipul de procedură se realizează în timpul intervenției chirurgicale, determinând starea locală. În cazul riscului perioperator de scurgere anastomotică, procedura de revizuire trebuie amânată până la regenerarea țesutului supus procedurilor chirurgicale primare.



Procedurile bariatrice repetate și de revizuire sunt dificile din punct de vedere tehnic. Pe baza experienței noastre, am obținut rezultate satisfăcătoare, comparabile cu cele din alte centre.

Procedura se realizează prin crearea unui mic sac din stomac și conectarea sacului nou creat direct la intestinul subțire. După bypass-ul gastric, alimentele înghițite vor intra în această mică pungă din stomac și apoi direct în intestinul subțire, ocolind astfel cea mai mare parte a stomacului și prima secțiune a intestinului subțire.

Pe scurt, este o metodă care asigură o pierdere în greutate cu efecte restrictive și de malabsorbție și creează modificări structurale permanente în sistemul gastrointestinal.

Punga stomacală nou creată este mai mică și poate conține mai puțină hrană, ceea ce înseamnă că sunt ingerate mai puține calorii. În plus, alimentele nu intră în contact cu prima porțiune a intestinului subțire, iar acest lucru duce la o absorbție redusă. Cel mai important, modificarea cursului alimentelor prin tractul gastro-intestinal are un efect profund de diminuare a foamei, de creștere a senzației de sațietate și permite organismului să atingă și să mențină o greutate sănătoasă.

Impactul asupra hormonilor și a sănătății metabolice are adesea ca rezultat îmbunătățirea diabetului, chiar înainte de a avea loc orice pierdere în greutate. Operația îi ajută, de asemenea, pe pacienții cu reflux (arsură cardiacă) și, adesea, simptomele se ameliorează rapid.

Prin această metodă, volumul stomacului este redus la aproximativ 15-30 cc, reducând astfel consumul de alimente. Deoarece cea mai mare parte a stomacului, duodenul (intestinul cu 12 degete) și partea de început a intestinului subțire (jejunul) sunt ocolite, se împiedică absorbția alimentelor comestibile (în special, a alimentelor zaharoase cu conținut ridicat de calorii). Această nouă pungă este un stomac mic, aproximativ 5-10% din vechiul stomac.

Vechiul stomac rămâne pasiv și nu se întâlnește niciodată cu hrana. Alimentele care intră în noua pungă stomacală trec în intestinul subțire, care este conectat direct. Pe de altă parte, procesul este finalizat prin realizarea celeilalte conexiuni de capăt tăiat cu segmentul de intestin subțire, care se află la aproximativ 100-150 cm de această conexiune.

Pe de altă parte, secrețiile (lichidul gastric, bila hepatică, lichidul pancreatic și enzimele duodenale) care provin din zonele dezactivate trec pe calea comună, prin amestecarea cu alimentele din locul în care se face conexiunea cu intestinul subțire.

Mecanismul de pierdere în greutate al operației de mini bypass gastric este asemănător cu cel al operației RYGB, dar este diferit din punct de vedere tehnic. Aceasta începe prin crearea unui mic tub gastric la intrarea în stomac, iar această parte este complet separată de restul stomacului. Cu toate acestea, partea de stomac separată nu este tăiată și scoasă. Partea rămasă a stomacului este inactivă și continuă să producă secrețiile necesare.

 

Procedura se realizează prin reducerea dimensiunii stomacului cu aproximativ 70-80% și crearea unui manșon sau a unei structuri asemănătoare unui tub.

Intervenția chirurgicală de gastrectomie cu manșon (stomac tubular) a început să fie aplicată într-un ritm din ce în ce mai alert în ultimii ani. În timpul operației de gastrectomie cu manșon, cea mai mare parte a stomacului este îndepărtată în mod ireversibil. Țesutul gastric rămas în urmă este de aproximativ 150-200 ml. Operația de gastrectomie cu manșon are două tipuri de efecte asupra obezității:

1. Efect restrictiv – deoarece volumul stomacului este redus, acesta se satură mai devreme.

2. Efect hormonal – deoarece majoritatea hormonilor apetitului sunt produși în stomac, se produce o scădere a apetitului și o diminuare a senzației de foame între mese.

Noul stomac reține mai puțină mâncare și lichide, reducând cantitatea de alimente (și calorii) care sunt consumate. Prin îndepărtarea porțiunii din stomac care produce cea mai mare parte a „hormonului foamei”, intervenția chirurgicală are efect asupra metabolismului. Aceasta scade foamea, crește senzația de sațietate și permite organismului să atingă și să mențină o greutate sănătoasă, precum și controlul glicemiei.

1) IMC peste 27

2) Cei cu un IMC peste 25 și comorbidități legate de obezitate (hipertensiune, diabet de tip 2 etc.)

3) La pacienții cu un IMC de peste 50, ca ajutor pentru pierderea în greutate, în vederea pregătirii pentru o intervenție chirurgicală, înainte de o intervenție chirurgicală de slăbire definitivă.

4) Se aplică persoanelor cu vârste cuprinse între 18 – 65 de ani.
Nu trebuie aplicat în timpul sarcinii, la pacienții cu hernie gastrică mare, cu leziuni esofagiene avansate din cauza refluxului, la pacienții cu gastrită severă cu ulcer, la pacienții care utilizează aspirină cronică sau la persoanele cu probleme psihologice grave.

Balonul intra-gastric este o procedură nechirurgicală prin care un balon aprobat de FDA este introdus în stomac prin endoscopie și umplut cu apă salină sau umflat cu aer. Balonul face mai puțin loc pentru alimente în stomac și, astfel, se pierde în greutate prin consumul de porții mai mici și prin senzația de sațietate mai rapidă.

Aceasta este o opțiune pentru cei care nu doresc să se opereze și caută o soluție mai puțin permanentă. Vă puteți aștepta să pierdeți 12-20 kg în 6 luni. Recuperarea este simplă și directă, deoarece nu sunt implicate incizii. Vă puteți aștepta la greață și dureri de stomac în primele câteva zile, dar acestea pot fi tratate cu medicamente pe cale orală.

  • Se umflă cu 500-600 cc de lichid. Se plasează în capătul stomacului.
  • Este o procedură endoscopică de 10 minute sub anestezie generală.
  • Dacă nu există nicio problemă la nivelul stomacului după ce balonul este îndepărtat, se poate efectua o intervenție chirurgicală în aceeași ședință. Când balonul este îndepărtat, se poate aplica chirurgia plastică 1 zi mai târziu.

Bipartiția de tranzit este operația preferată pentru tratamentul diabetului de tip 2 și o metodă îmbunătățită de chirurgie metabolică. Capătul 1/3 al intestinului subțire este conectat la stomac, ca alternativă. În acest fel, prin controlul hormonilor din intestinul subțire, va fi controlat și diabetul.

Previous slide
Next slide

Sănătate și grijă fără granițe cu TURCare!

Obține un diagnostic corect și oferte personalizate pentru servicii medicale în Turcia.
Asistență 24/7, inclusiv în perioada postoperatorie.

A doua opinie GRATUITĂ!

Vino acum pentru o expertiză profesională gratuită din partea specialiștilor nostri din Turcia.