Search

CHIRURGIE LAPAROSCOPICĂ

Despre chirurgia laparoscopică

Chirurgia laparoscopică, cunoscută și sub denumirea de chirurgie minim invazivă, reprezintă o tehnică chirurgicală avansată ce implică realizarea unor incizii foarte mici, spre deosebire de inciziile mari necesare în chirurgia deschisă tradițională. Această metodă este utilizată într-o gamă largă de proceduri chirurgicale, inclusiv în tratamentul herniilor, colecistectomii, chirurgiei bariatrice și a intervențiilor ginecologice. Principiul de bază al chirurgiei laparoscopice implică introducerea unui laparoscop, un instrument subțire echipat cu o cameră și o sursă de lumină, printr-o incizie mică. Acesta oferă chirurgului o vedere amplificată și detaliată a zonei interne a pacientului pe un monitor. Alte instrumente chirurgicale sunt introduse prin incizii adiționale mici pentru a efectua procedura.

Avantajele chirurgiei laparoscopice

Reducerea durerii postoperatorii și a disconfortului: Datorită inciziilor mici, pacienții experimentează, de obicei, durere și disconfort reduse.
Scăderea timpului de spitalizare: Pacienții se recuperează mai repede și pot părăsi spitalul într-un timp mai scurt.
Revenirea rapidă la activitățile zilnice: Perioada de convalescență este, în general, mult mai scurtă.
Risc scăzut de infecții: Inciziile mici reduc riscul de infecții postoperatorii.
Rezultate estetice superioare: Cicatricile sunt mult mai mici și mai puțin vizibile.

Cu toate aceste avantaje, chirurgia laparoscopică poate prezenta anumite riscuri și limitări. De exemplu, necesită un grad înalt de dexteritate și experiență din partea chirurgului. De asemenea, în cazuri complexe sau de urgență, aceasta poate fi limitată, iar chirurgia deschisă poate rămâne alegerea preferată. Pe lângă procedurile chirurgicale standard, dezvoltările recente în tehnologia laparoscopică includ introducerea chirurgiei robotice și a tehnicilor de operare cu incizie unică (SILS), care continuă să evolueze și să îmbunătățească posibilitățile chirurgicale minim invazive.

Chirurgia laparoscopică reprezintă un pas semnificativ în evoluția tehnicilor chirurgicale, oferind numeroase beneficii pacienților și reprezentând un domeniu în continuă dezvoltare și perfecționare în medicina modernă.

A doua opinie GRATUITĂ!

Vino acum pentru o expertiză profesională gratuită din partea specialiștilor noștri din Turcia.