Search

CHIRURGIE ENDOCRINĂ

Despre chirurgia endocrină

Chirurgia endocrină este o subspecialitate chirurgicală care se concentrează pe tratamentul chirurgical al afecțiunilor glandelor endocrine. Aceasta include intervenții asupra glandei tiroide, paratiroide, suprarenale și, în anumite cazuri, asupra pancreasului endocrin și a altor țesuturi implicate în secreția hormonală. Abordarea chirurgicală este adesea necesară în cazul tumorilor (benigne sau maligne) ale acestor glande, precum și în cazul disfuncțiilor hormonale care nu răspund la tratamentul medical.

Glanda Tiroidă: Una dintre cele mai comune proceduri în chirurgia endocrină este tiroidectomia, care implică îndepărtarea parțială sau totală a glandei tiroide. Aceasta este indicată în cazurile de cancer tiroidian, goiter (mărirea glandei tiroide) sau hipertiroidism care nu răspunde la tratamentul medicamentos.

Glandele Paratiroide: Paratiroidectomia este efectuată pentru a trata hiperparatiroidismul, o afecțiune caracterizată prin secreția excesivă de hormon paratiroidian. Această condiție poate duce la niveluri crescute de calciu în sânge, afectând diverse sisteme ale corpului.

Glandele Suprarenale: Intervențiile chirurgicale pe glandele suprarenale sunt realizate pentru îndepărtarea adenomelor (tumori benigne) sau a cancerelor suprarenale. Aceste tumori pot secreta hormoni în exces, conducând la afecțiuni cum ar fi sindromul Cushing sau feocromocitomul.

Pancreasul Endocrin: În cazuri selectate, chirurgia pancreatică este necesară pentru tratamentul tumorilor neuroendocrine pancreatice, care pot afecta secreția de insulină și alți hormoni.

Tehnicile chirurgicale variază de la proceduri deschise tradiționale la abordări minim invazive, cum ar fi chirurgia laparoscopică. Alegerea metodei chirurgicale depinde de natura afecțiunii, de localizarea și mărimea tumorii, precum și de starea generală de sănătate a pacientului.

Riscurile chirurgiei endocrine includ sângerarea, infecțiile, afectarea nervilor (în special în cazul chirurgiei tiroidei și paratiroidei), precum și necesitatea tratamentului de substituție hormonală postoperatoriu. Evaluarea preoperatorie riguroasă, planificarea atentă a procedurii și selecția adecvată a pacienților sunt esențiale pentru a maximiza siguranța și eficacitatea acestor intervenții chirurgicale. Chirurgia endocrină rămâne un domeniu vital în tratamentul multor afecțiuni endocrine complexe, oferind soluții terapeutice acolo unde alte modalități de tratament nu au reușit.

A doua opinie GRATUITĂ!

Vino acum pentru o expertiză profesională gratuită din partea specialiștilor noștri din Turcia.